×
Kies uw land
Sluiten

Patent box of Innovation box?

Homepage > Insights > Whitepapers > Patent box of Innovation box?
Whitepapers
april 29, 2019

Doet uw onderneming aan innovatie? Hebt u een octrooi (patent) of een licentie? Dan kan u genieten van extra overheidssteun! Hoe? Via de octrooiaftrek (of ook “patent box”). Recent lanceerde de overheid de aftrek voor innovatieve inkomsten (of ook “innovation box”). Wij zetten kort de belangrijkste verschillen tussen beide aftrekken op een rijtje.

Wilt u weten welk systeem het voordeligst is voor uw onderneming? Contacteer dan één van onze innovatie experts.

Wat is het?

De patent box/innovation box laat toe bepaalde inkomsten af te trekken van de belastbare basisvan uw onderneming. Hiervoor bepaalt men eerst in welke mate een patent heeft bijgedragen tot de resultaten van uw onderneming.

Als u een patent hebt, en u geeft aan derden een licentie op dit patent, komen de ontvangen royalty’s in aanmerking voor de patent box/innovation box. Maar als de onderneming dit patent gebruikt in haar eigen productieproces of dienstverlening, ligt het iets moeilijker. Om in dergelijk geval de opbrengst uit het patent te berekenen, worden o.a. technieken gebruikt die gangbaar zijn in verrekenprijsstudies (‘transfer pricing’).

Vervolgens kan uw onderneming, afhankelijk van het gekozen systeem, tot 80 of 85% van de inkomsten gerealiseerd door dit patent aftrekken van de belastbare basis.

Welk systeem kunt u kiezen?

De innovation box vervangt de patent box en is van kracht vanaf 1 juli 2016, met een overgangsregime.

Voor patenten aangevraagd of verkregen voor 30 juni 2016, kunt u nog aanspraak maken op de patent box tot en met 30 juni 2021, als deze patenten nog niet gecommercialiseerd waren vòòr 1 januari 2007. U kunt voor deze patenten ook meteen opteren voor de innovation box. Vanaf 1 juli 2021 verdwijnt de patent box definitief en zal enkel nog de innovation box bestaan.

Wat zijn de belangrijkste verschillen?

De OESO heeft de Belgische octrooiaftrek in haar oorspronkelijke vorm bestempeld als een schadelijke belastingmaatregel (‘harmful tax practice’). Als antwoord op de kritiek van de OESO, is die octrooiaftrek op een aantal belangrijke punten gewijzigd. Het nieuwe regime, dat de naam “aftrek voor innovatieve inkomsten” kreeg, is hierdoor aan de basis potentieel minder voordelig. Tegelijkertijd heeft België de gelegenheid genomen om het toepassingsgebied van de innovation box gevoelig uit te breiden.

Patent BoxInnovation Box
BerekeningsbasisBruto InkomstenNetto Inkomsten (verrekening van O&O-kosten)
Aftrekbaar percentage80%85%
Andere correcties?Verrekening betaalde licenties of geboekte afschrijvingen ivm verworven patentenNexus-breuk (aandeel “eigen” O&O-uitgaven in de totale O&O-uitgaven)
Fiscaal overdraagbaar?NeenJa (ongelimiteerd)
Andere intellectuele eigendomsrechten?NeenJa: kwekersrechten voor planten, weesgeneesmiddelen, markt- en data-exclusiviteit, auteursrechtelijk beschermde software

Voor welk systeem kiest uw onderneming best?

De keuze tussen de patent box of de innovation box kan best een complexe zaak zijn. Om u te helpen de juiste keuze te maken kunt u één van onze innovatie experts contacteren.

We maken een grondig analyse van uw O&O-inkomsten en uitgaven, volgens een aan uw situatie aangepaste methodologie. Wij houden hierbij rekening met de behoeften en de doelstellingen van uw onderneming. Wij informeren u zodat uw onderneming de meest toepasselijke aftrek kan kiezen. Wij zorgen er ook voor dat uw onderneming het meeste resultaat haalt uit de octrooi- of innovatieaftrek.

Opmerkingen tonen