×
Sluiten
Sector - BFA

Banken, Financiën, Verzekeringen

Homepage > Banken, Financiën, Verzekeringen

Digitalisering, beveiliging en automatisatie boosten de R&D van de financiële sector

Meer dan 10 jaar na de wereldwijde financiële crisis slagen de Belgische ondernemingen uit het Bank-, Financie- en Assurantiewezen erin om opnieuw te groeien. Daarbij worden ze echter geconfronteerd met een diepgaande transformatie van hun business models door de digitalisering van hun aanbod en aanwezigheid. In vergelijking met de GAFA-bedrijven die de markt ambiëren is de aanpassingstijd waarover ze beschikken aanzienlijk verkort. Om performant te blijven, moeten deze ondernemingen dus vernieuwen. Maar volgens de gegevens van de Belgische federatie van de financiële sector (Febelfin) wordt slechts 1 à 2% van de omzet van de banken gevestigd in België geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling.

R&D-activiteiten in volle ontwikkeling

De strijd tegen cyberfraude, de integratie van fintechoplossingen, een betere klantervaring dankzij big data, de ontwikkeling van modellen voor het kwantitatieve beheer van risico’s, de consolidatie van gegevensstromen dankzij blockchain, tools voor het automatische beheer van de portefeuilles, de optimalisatie van de gegevensanalyse via machine learning, …: er zijn waarschijnlijk nog nooit zoveel uitdagingen geweest. En verslinders van resources.

De tijd en resources terugverdienen die aan uw innoverende activiteiten gewijd worden

In deze innovatiewedloop is het mogelijk dat de ondernemingen in de sector de tijd gewijd aan R&D onderschatten. Vele onderzoeksactiviteiten kunnen evenwel gebruikmaken van innovatiesubsidies: de ontwikkeling van mobiele toepassingen, de exploitatie van gegevens voor prognoses of de oplossingen ter bestrijding van cyberfraude.

Onze deskundigheid in de financiële sector

Onze consultants brengen uw wetenschappelijke activiteiten in kaart die in aanmerking komen voor verschillende subsidies die in België beschikbaar zijn. Ze identificeren tevens de inkomsten uit uw innovatie (hoofdzakelijk octrooien en auteursrechten voor software) en bepalen samen met u de werkpunten van uw Innovation performance. Vervolgens zorgen ze voor een veilige implementatie, zodat u de voordelen waarop u recht hebt zo goed mogelijk zou kunnen benutten.

Enkele cijfers voor uw benchmark

  • Gemiddeld worden elk jaar, bij elk van onze klanten in de financiële sector, niet minder dan 18 vernieuwende projecten inzake IT en automatisatie terugverdiend.
  • De gemiddelde R&D-sterkte per voltijds equivalent dat werkt aan IT-ontwikkeling en automatisatie bedraagt 42%, en 33% per VTE dat aan de modelvorming van de financiële risico’s werkt.

En wat is uw sterkte op het vlak van R&D?

Onze referenties:

Corona direct, Record Bank, Nagelmakers, Crelan

Raadpleeg ons aanbod inzake begeleiding van de Financiering van innovatie voor de financiële sector

Download onze brochure over Financiën en ontdek onze case study