×
Sluiten

Gesubsidieerde projecten en verhoogde investeringsaftrek: dan toch met elkaar te combineren?

Homepage > Insights > Blog > Gesubsidieerde projecten en verhoogde investeringsaftrek: dan toch met elkaar te combineren?
Gesubsidieerde projecten en verhoogde investeringsaftrek: dan toch met elkaar te combineren?
Blog
april 29, 2025

Uitbreiding van het toepassingsgebied vanaf 2025

De hervorming van het systeem van verhoogde investeringsaftrek, ingevoerd eind 2024 en van toepassing op investeringen vanaf 2025, heeft het toepassingsgebied voor duurzame investeringen aanzienlijk uitgebreid. In één keer werd het fiscale voordeel verhoogd, met een reductiepercentage dat stijgt van 15,5% naar 30% voor middelgrote bedrijven, en zelfs 40% voor kmo’s specifiek binnen dit thema. Naast de reeds bestaande besparingen voor energie zijn enkele nieuwe thema’s toegevoegd, die aansluiten bij de Europese milieudoelstellingen (Green Deal). Voorbeelden hiervan zijn: CO2-reductie, efficiënter grondstoffenverbruik en circulariteit, tegengaan van luchtvervuiling en biodiversiteitsbehoud.

Beperking op combinatie met regionale steunmaatregelen

Deze welkome uitbreiding van het toepassingsgebied ging echter gepaard met een wettelijk opgelegd verbod om de verhoogde investeringsaftrek (fiscaal voordeel) te combineren met regionale steunmaatregelen (financieel voordeel) voor dezelfde investeringen. Hierdoor werd de positieve financiële impact van de hervorming gedeeltelijk afgezwakt.

Dit verbod werd uitvoerig besproken door alle betrokken partijen en de vermeende onverenigbaarheid is blijven hangen in de communicatie van zowel consultants als regionale instanties zoals VLAIO, die deze beperking expliciet in hun richtlijnen vermelden.

De werkelijke bepalingen in de Koninklijke Besluiten

Zoals vaak het geval is binnen dit kader, zit de essentie echter vervat in de Koninklijke Besluiten die de gedetailleerde voorwaarden vastleggen van de in aanmerking komende investeringen en de daaraan gekoppelde formele verplichtingen – die soms afwijken van de oorspronkelijke wettelijke bepalingen.

Allicht heeft u gehoord van de – niet bepaald toegankelijke – Bijlagen II, IIbis en IIter, gepubliceerd op 31/12/2024. Ieder die de moeite heeft genomen om deze grondig door te nemen, zal ongetwijfeld een opvallende passage hebben opgemerkt over de combinatiemogelijkheden van de investeringsaftrek met andere vormen van staatssteun. Voor alle investeringscategorieën die onder de thematische verhoogde investeringsaftrek vallen (energie, duurzaamheid, koolstofarme mobiliteit, etc.) stelt het Koninklijk Besluit namelijk:

“In het geval dat de som van het fiscale voordeel van de investeringsaftrek die wordt aangevraagd voor een van de in deze bijlage vermelde investeringen en het voordeel van overige aangevraagde overheidssteun voor de betrokken investering meer bedraagt dan 30 miljoen euro […] zal de aanvraag voor investeringsaftrek ter voorafgaande goedkeuring als verenigbare staatssteun bij de Europese Commissie worden aangemeld.”

Hieruit kunnen we, ervan uitgaande dat regionale steun inderdaad een vorm van “andere publieke steun” is, afleiden dat het vermeende combinatieverbod tussen thematische investeringsaftrek en regionale subsidies wordt opgeheven. Dit geldt systematisch voor alle bovengenoemde investeringscategorieën. De enige uitzondering betreft investeringen specifiek gericht op de opvang en het beheer van in de industrie afgevangen CO2: hiervoor kan geen verhoogde investeringsaftrek worden toegepast als er reeds (Europese) subsidies ontvangen zijn.

Goed nieuws voor ondernemingen

Samenvattend: de eerder aangekondigde onverenigbaarheid tussen de fiscale aftrek voor “duurzame” investeringen en Belgische regionale steun blijkt uiteindelijk slechts een misvatting te zijn! De fiscale investeringsaftrek en regionale subsidies zijn wél cumulatief, zonder beperking, zolang het totaalbedrag van de overheidssteun en de investeringsaftrek per project de grens van 30 miljoen euro niet overschrijdt. Een comfortabele marge, laten we het daar over eens zijn!

Dit is uiteraard goed nieuws voor Belgische ondernemingen, en in het bijzonder voor hun financieel en duurzaamheidsdirecteurs, die vaak geconfronteerd worden met complexe en strategische beslissingen over de toewijzing van middelen aan dit soort dure, maar noodzakelijke projecten.

Laat uw investeringsmogelijkheden analyseren

Wilt u de mogelijkheid tot subsidiëring van uw geplande investeringen laten evalueren? Contacteer vandaag nog onze experten voor een grondige analyse van uw huidige en toekomstige investeringsportefeuilles.

Opmerkingen tonen

Geen reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *