×
Kies uw land
Sluiten
Secteur-agroalimentaire-bouteilles-vertes-1920x650-1

Voedingsmiddelenindustrie

Homepage > Voedingsmiddelenindustrie

Voedingskwaliteit, verlaging energiekosten, productaanpassingen, digitalisatie, duurzame ontwikkeling, … grote uitdagingen voor de business performance

De Belgische agrofoodsector staat momenteel voor veel uitdagingen waardoor hij andere paradigma’s moet overwegen. De druk op de marges, de toenemende behoefte aan voedselveiligheid, de milieudruk, de beperking op productiekosten en de aanpasbaarheid van productieketens voor microreeksen zijn slechts enkele voorbeelden van uitdagingen die de business performance van de voedingsmiddelensector beïnvloeden.

Een holistische benadering

De experts van Ayming beperken de impact van deze uitdagingen op de economische performantie van de industrie. De financiering van innovatie, de optimalisatie van de loonkosten en een beperking op de fiscaliteit van de industriële hulpmiddelen vormen de kern van de holistische benadering van Ayming in België en 15 andere landen.

Een van nature innoverende industrie

Dankzij de wens naar verbeteringen inzake voedingskwaliteit, minder verlies van voedingsmiddelen en de flexibilisering van het productie-instrument is er geen tekort aan R&D-projecten in deze sector. Al meer dan 10 jaar worden gemiddeld 20 octrooien/jaar inzake voedingsmiddelen in België ingediend. De sector herziet ook zijn productiewijzen en maakt gebruik van automatisering, kunstmatige intelligentie en virtual reality (Industrie 4.0). Hij wil ook de energiefactuur verlagen, die in België dubbel zo hoog is als in de Verenigde Staten. Onze experts inzake financiering van innovatie kunnen talloze activiteiten identificeren, optimaliseren en veiligstellen op lange termijn, die in aanmerking komen voor subsidies, fiscale incentives of fiscale aftrek.

Raadpleeg ons aanbod inzake begeleiding van de Financiering van innovatie

En wat is uw sterkte op het vlak van R&D?

De Belgische loonhandicap aanpakken

De Belgische voedingsmiddelenindustrie kent een loonhandicap van 21,5% ten opzichte van het gewogen gemiddelde van de uurloonkosten in de drie buurlanden. Als grote werkgever beschikt de sector over hefbomen om de loonkosten te optimaliseren. Onze experts identificeren de hefbomen (vrijstelling van bedrijfsvoorheffing, voor nacht- of ploegenwerk, wat vaak voorkomt in de sector) en stellen de uitvoering ervan veilig.

Raadpleeg ons aanbod inzake begeleiding voor Payroll performance

Capex en industriële belastingen, optimaliseerbare bedragen

Om de concurrentie te kunnen aangaan, zijn investeringen in warmteterugwinning en biomethanisatie of in technologieën voor de beperking van uw energieverbruik en voor de modernisering van de productiemethodes uiterst belangrijk. Hoe kunnen ze gefinancierd worden? Er bestaan fiscale aftrekmogelijkheden voor investeringen, maar ook regionale en Europese subsidies. De experts van Ayming identificeren de inzetbare resources en stellen de fiscaliteit van uw industriële hulpmiddelen veilig.

Raadpleeg ons aanbod inzake begeleiding voor Industriële fiscaliteit

Enkele referenties:

Spadel, Continental Foods, Belorta, Pauwels, Konings, SanoRice, Coca-Cola European Partners, Desobry.

Download onze Agrofood brochure

Download de presentatie van onze webinar met Wagralim