×
Kies uw land
Sluiten
horeca2

Horeca en vrijetijdsindustrie

Homepage > Horeca en vrijetijdsindustrie

Bescherming van de marges en binding van het personeel: twee grote uitdagingen voor de recreatieve industrie in België

Dit is een markt die de voorbije jaren gegroeid is doordat de gezinnen in 2016 en 2017 5% meer van hun budget besteedden aan horeca en recreatie (bron: Nationale Bank van België). Maar deze markt kende ook een inflatie van de arbeidskosten met een bijkomende druk van 1,9% door de loonkosten van het voorbije jaar.

Een sector met gecontroleerde marges

In één van de meest arbeidsintensieve sectoren is de loonmassa één van de structurele kosten die de grootste invloed heeft op de rendabiliteit. Elke winst dankzij een betere toepassing van de bestaande voorzieningen draagt bij aan een betere rendabiliteit waarin de marges onder druk staan. Door de incentives voor de sociale en fiscale lasten op de lonen (doelgroepen, vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing voor nacht- of ploegenwerk) weldoordacht toe te passen, rekening houdend met de flexi-jobs en de verminderingen van sociale bijdragen voor de ondernemingen die de arbeidstijd registreren in hun kassa, identificeren de experts van Ayming enorme besparingen en stellen ze de implementering ervan veilig in naam van hun klant.

Een groot personeelsverloop

Met een percentage van 39% is het verloop van het personeel in deze sector één van de grootste van het land. Nieuwkomers opleiden, hen zo dicht mogelijk bij het terrein inzetten en hen binden, door hen bijvoorbeeld kwalificaties te leveren, is één van de grootste uitdagingen van de sector. In deze sector blijkt de klantervaring minstens even belangrijk als de ervaring van de medewerkers: deskundige en tevreden medewerkers brengen immers een beter beeld over van de merken.

Om de ondernemingen in de sector te helpen, bestaan er verschillende hefbomen ter financiering van de binding en de ontwikkeling van de vaardigheden van uw personeel, zoals de doelgroepvermindering en de subsidies voor opleiding.

Met meer dan één miljoen verwerkte loonfiches elk jaar kunnen de experts inzake payroll performance van Ayming u begeleiden bij de optimalisatie en veiligstelling van de incentives en subsidies die beschikbaar zijn voor de Horeca- en recreatiesector.

Raadpleeg ons aanbod inzake begeleiding van de Financiering van innovatie voor de Horeca- en recreatiesector

HR performance

Download onze brochure over Horeca & Vrijetijd en ontdek onze case study