×
Kies uw land
Sluiten
engineering

Engineering en studiebureaus

Homepage > Engineering en studiebureaus

Optimalisatie van de fiscale incentives voor innovatie en beveiliging van de dossiers

De voorbije jaren kent R&D voor rekening van derden een exponentiële groei in België, geboost door een tekort aan beschikbare ingenieurs voor de eindklanten. Maar de intensivering van de concurrentie in de sector zorgt voor een beperkt aanbod aan gekwalificeerd personeel en, indirect, voor een toename van de lonen van consultants. Met aangepaste maatregelen kan men tot 5% van de loonmassa besparen.

Betere marges zonder loonsverhoging

In deze sector waar een grote concurrentie heerst is de handhaving van de marges prioritair. De ondernemingen in de sector staan echter onder druk, zoals blijkt uit deze studie uitgevoerd in de lente van 2018 voor het Europese platform EFCA (European Federation of Clean Air and Environmental Protection Associations):

86%
van de studie- en adviesbureaus inzake engineering beschouwt de druk op de prijzen als een grote uitdaging.
71%
vindt dat de toename van de concurrentie een tekort aan gekwalificeerde consultants veroorzaakt met een inflatie van de loonkosten in het vooruitzicht.

Hoe kan men bijgevolg de talenten aantrekken (en behouden) zonder de marges aan te tasten?

Een belangrijke maatregel is de gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing voor onderzoekers. Deze maatregel is in België in voege voor de sector van R&D voor rekening van derden, maar dit is niet het geval in alle landen. Ter herinnering: de ondernemingen die R&D-programma’s hebben en, in dit kader, onderzoekers tewerkstellen met diploma’s die hiervoor in aanmerking komen, kunnen in bepaalde omstandigheden 80% van de bedrijfsvoorheffing inhouden die normaal aan de Staat verschuldigd is. Bij de terbeschikkingstelling van consultant-onderzoekers bestaat de moeilijkheid om de activiteiten die in aanmerking komen te beoordelen, alsook de tijd die aan deze activiteiten besteed wordt bij de klant.

Andere uitdaging: de beveiliging van de aanvragen

Omdat de R&D-activiteiten voor rekening van derden van nature moeilijker te identificeren zijn dan in een klassieke onderneming (time sheets met de algemene activiteiten maar niet per se de specifieke R&D-activiteiten, vertrouwelijkheid van de R&D-projecten van de klanten,…), is de correcte implementering van de fiscale incentives zeer belangrijk.

Volgens onze informatie zal de FOD Financiën in 2019 meer controles uitvoeren in de sector van Engineering en studiebureaus, waarbij de toegekende belastingaftrek voor 2017 onder druk komt te staan.

De experts van Ayming staan in voor de formalisering van de projecten, zodat ze in overeenstemming zijn met de eisen van de bevoegde overheid, en stellen op die manier het voortbestaan van de onderneming veilig.

Raadpleeg ons aanbod inzake begeleiding van de Financiering van innovatie voor de Engineering sector

Innovation performance:

Download onze brochure over Engineering & Studiebureaus en ontdek onze case study