×
Kies uw land
Sluiten
industrie

Maakindustrie

Homepage > Maakindustrie

Grotere concurrentiekracht, overgang naar Industrie 4.0, kleinere ecologische voetafdruk, … hoe de omvorming van de industrie financieren?

Zoals overal ter wereld beleeft ook de Belgische industrie momenteel haar 4e revolutie, die van de digitalisering, om flexibeler te worden op het vlak van kosten en productiviteit. Maar de invoering van Industrie 4.0 is niet de enige uitdaging: een grotere productiviteit, lagere arbeidskosten en een kleinere ecologische voetafdruk zijn de grootste uitdagingen. Om ze aan te gaan, kunnen resources ingezet worden, maar die zijn niet altijd gemakkelijk te bereiken.

De experts van Ayming brengen de financiële resources in kaart waarover uw onderneming zou kunnen beschikken om haar groei te garanderen.

Stijgende loonkosten, stagnerende productiviteit.

Sinds 2008 stijgt de kost voor arbeidskrachten in België jammer genoeg sneller dan de productiviteit per werknemer. Dit blijkt uit een studie van Roland Berger. Nochtans bestaan er financiële instrumenten om deze twee problemen het hoofd te bieden, zoals:

  • Maatregelen om de arbeidskosten voor doelgroepen van werknemers te verlichten en ook om nacht- en ploegenwerk te stimuleren;
  • Maatregelen om de fiscaliteit van de investeringen bestemd voor de modernisatie van het productiehulpmiddel en de arbeidskosten verbonden met industrieel onderzoek onrechtstreeks te verlichten.

Smart manufacturing, drijfkracht van vernieuwing en generator van financieringen

Kunstmatige intelligentie, virtual  en augmented reality, gebruik van big data om de productiestromen en de logistiek van aankoop en bevoorrading te optimaliseren, … Er zijn zo veel hefbomen om de fabriek van de toekomst op te starten. In 2016 stond België in de Top 10 van EU-landen met de meeste octrooiaanvragen binnen Industrie 4.0. Deze vernieuwingen vereisen grote investeringen inzake Capex en arbeidskrachten. Er bestaan maatregelen om de kosten voor deze laatsten te verlichten. Maar ook om de fiscaliteit verbonden met de inkomsten voor innovatie te beperken.

Onze experts inzake financiering van innovatie helpen u om de incentives te begrijpen en in te voeren die afgestemd zijn op uw activiteit en context.

Een kleinere ecologische voetafdruk, de grote uitdaging van de maakindustrie en een bron van inkomsten

15% van de investeringen in de maakindustrie is bedoeld om een grotere doeltreffendheid te bereiken en de impact op het milieu te beperken, met onder andere een lager energieverbruik.

Een KMO die 10% minder afval van grondstoffen genereert, boekt een nettowinst van 2% op het vlak van operationele productiekosten.

Naast de inzetbare regionale subsidies voor uw milieuvriendelijke investeringen en uw rendabiliteit helpen onze experts u bij de invoering van fiscale aftrekposten voor investeringen.

Een holistische benadering

De experts van Ayming zijn gespecialiseerd in de industrie en kunnen mogelijke winsten identificeren en genereren waarmee u uw operationele concurrentiekracht een nieuwe boost kunt geven. Ze zijn aanwezig in België en 15 landen wereldwijd, en kunnen een beroep doen op de deskundigheid van 1400 experts in de groep zodat uw waardeketen beter wordt.

Raadpleeg ons aanbod inzake begeleiding van de business performance voor de sector van de maakindustrie

Finance performance:

HR performance:

Innovation performance:

Download onze brochure over de maakindustrie en ontdek onze case study

Ook kunt u profiteren van onze marktstudies, die u een overzicht geven van de huidige stand van zaken op het gebied van innovatie en R&D, zowel nationaal als internationaal.

Contact

Neem contact met ons op voor meer informatie of voor een persoonlijk gesprek waarbij onze experts de mogelijkheden van optimalisatie voor uw organisatie toelichten.

Contacteer ons