×
Kies uw land
Sluiten
industrie

Maakindustrie

Homepage > Maakindustrie

De toeleveringsketen herbekijken, wendbaarder worden, aan nieuwe markteisen voldoen, overstappen op Industrie 5.0… hoe kunnen we de transformatie van de industrie financieren?

Zoals overal ter wereld maakt ook de Belgische industrie haar 5e revolutie door, om te winnen aan wendbaarheid, kosten en productiviteit. Maar de implementatie van Industrie 5.0 is niet de enige uitdaging. Door de gezondheidscrisis is de noodzaak om de productiviteit te verhogen, de arbeidskosten te verlagen en de ecologische voetafdruk te verkleinen nog dringender geworden, terwijl er ook nieuwe grote uitdagingen zijn bijgekomen, zoals het heroverwegen van de hele toeleveringsketen om deze veerkrachtiger te maken ten overstaan van de verstoringen waaraan deze steeds meer onderhevig is. Om deze uitdagingen aan te gaan zijn middelen beschikbaar, maar niet altijd gemakkelijk toegankelijk.

 De experts van Ayming kunnen u helpen bij het in kaart brengen van de financiële middelen waarover uw onderneming kan beschikken om haar groei te garanderen.

Ondermijnde productiviteit en nog steeds stijgende loonkosten

Afnemende vraag, verstoring van de toeleveringsketen,… De maakindustrie heeft overal ter wereld te maken gehad met perioden van improductiviteit, en België vormde daarop uiteraard geen uitzondering. Het is belangrijker dan ooit om de productiemodellen te herzien, vooral op het gebied van veerkracht, door het aantal leveranciers te vermenigvuldigen en meer voorraden aan te leggen. Deze nieuwe uitdagingen komen bovenop de uitdagingen waarmee wij reeds vele jaren worden geconfronteerd, zoals de almaar stijgende arbeidskosten.

Niettemin bestaan er financiële middelen om deze tegen te gaan, waartoe onze experts op het gebied van industriële belastingen u toegang kunnen verschaffen:

  • Maatregelen ter indirecte verlichting van de belasting op investeringen voor de modernisering van het productiemiddel, de arbeidskosten in verband met industrieel onderzoek, of de gevolgen van improductieve perioden
  • Maatregelen om de arbeidskosten voor doelgroepen te verlagen, maar ook om nacht- en ploegenarbeid te stimuleren
  • Regionale subsidies ter ondersteuning van de transformatie van bedrijven (opleiding, reorganisatie van werkplekken, enz.)

Smart manufacturing, stuwende kracht achter innovatie en generator van financiering

 De Belgische industriële sector heeft de wending van Industrie 4.0 genomen, met de integratie van artificiële intelligentie, virtuele en augmented reality, het gebruik van big data om de productiestromen en de aankoop- en bevoorradingslogistiek te optimaliseren, … Vandaag staan we aan de vooravond van Industrie 5.0, die de interactie tussen mens en technologie verder zal uitdiepen, IIoT (Industrial Internet of Things) zal introduceren en meer digitalisering zal brengen. Deze innovaties zullen grote investeringen vergen, zowel in kapitaalinvesteringen als in personeel. Er bestaan maatregelen om de kosten van dit laatste te verlichten en de belasting in verband met innovatieopbrengsten te verlagen. Ook hier zijn regionale subsidies beschikbaar om uw digitale transformatie te ondersteunen.

Onze experts in innovatiefinanciering kunnen u helpen de verschillende stimulansen en subsidies te begrijpen en toe te passen die geschikt zijn voor uw bedrijf en uw context.

Duurzame ontwikkeling en verkleining van de ecologische voetafdruk: nieuwe bronnen van inkomsten

 De nieuwe milieu-uitdagingen hebben de jongste jaren geleid tot nieuwe normen op Europees en nationaal niveau. In de industriële sector heeft deze nieuwe situatie zowel gevolgen voor de fabricageketen als voor het eindproduct, waardoor het noodzakelijk wordt de O&O-inspanningen en de investeringen in fabricageprocédés te intensiveren (met name om hun ecologische voetafdruk te verkleinen) of in de bescherming van de intellectuele eigendom, bijvoorbeeld door middel van patenten.

Deze uitgaven kunnen worden geoptimaliseerd door stimuleringsmechanismen, die onze experts u kunnen helpen opzetten:

  • Fiscale stimulansen voor O&O, zoals de gedeeltelijke vrijstelling van de betaling van bedrijfsvoorheffing voor onderzoekers
  • Aftrek voor innovatie-inkomsten
  • Belastingaftrek voor investeringen
  • Regionale subsidies voor milieuvriendelijke investeringen

Download onze brochure

Download onze maakindustrie brochure en ontdek onze case study die in detail laat zien hoe we onze klant hielpen om meer dan € 500.000 te besparen door verschillende optimalisaties van de belastinggrondslag, sociale zekerheidsbijdragen en onroerende voorheffing.

Een holistische benadering

Gespecialiseerd per industrie, zijn de experts van Ayming in staat om potentiële besparingen te identificeren en te genereren om uw operationele concurrentievermogen te verbeteren. Zij zijn aanwezig in België en in 15 andere landen en steunen op de expertise van 1.400 experts van de groep om u te helpen uw waardeketen te verbeteren.

Raadpleeg ons aanbod inzake begeleiding van de business performance voor de sector van de maakindustrie

Finance performance:

HR performance:

Innovation performance:

Ook kunt u profiteren van onze whitepapers, die u een overzicht geven van de huidige stand van zaken op het gebied van innovatie en R&D, zowel nationaal als internationaal.

Contact

Neem contact met ons op voor meer informatie of voor een persoonlijk gesprek waarbij onze experts de mogelijkheden van optimalisatie voor uw organisatie toelichten.

Contacteer ons