×
Sluiten

BIG doet beroep op Ayming om haar financieel beheer te verbeteren en de financiering van borstkankeronderzoek te optimaliseren

Homepage > Insights > Success Stories > BIG doet beroep op Ayming om haar financieel beheer te verbeteren en de financiering van borstkankeronderzoek te optimaliseren
Success Stories
februari 4, 2021

BIG (Breast International Group) is ’s werelds toonaangevende onderzoeksnetwerk dat zich volledig richt op borstkanker en meer dan 55 gespecialiseerde onderzoeksgroepen over de hele wereld samenbrengt. Deze groepen zijn verbonden met talrijke ziekenhuizen en onderzoekers, hetgeen betekent dat duizenden instellingen samenwerken om meer doeltreffende behandelingen voor borstkanker en uiteindelijk een genezing te ontwikkelen.

Het hoofdkwartier is gevestigd in Brussel en bestaat uit meer dan 40 personen die onder meer betrokken zijn bij het ontwerp en het beheer van nieuwe onderzoeksprogramma’s en klinische proeven met de netwerkgroepen, de contacten met externe partners, het beheer van speciale projecten, communicatie en fondsenwerving.

Benoît Herpoel, CFO van BIG, vertelt ons over zijn geschiedenis “BIG is een internationale vzw die in 1999 werd opgericht door twee medische oncologen, Martine Piccart en Aron Goldhirsch, met de bedoeling een samenwerkingsconcept dat reeds in Noord-Amerika aanwezig was, uit te breiden naar de rest van de wereld. Het bestaat uit een academisch netwerk dat uitsluitend gewijd is aan borstkankeronderzoek met als doel overlappingen te vermijden, gegevens te delen, bij te dragen tot de snellere ontwikkeling van betere behandelingen en de genezingskansen van patiënten te verbeteren.”

 

De samenwerking in een notendop:

Financiering, een alomtegenwoordige uitdaging

Als vzw coördineert BIG studies die eerder academisch dan commercieel zijn en die gefinancierd worden door donoren en stichtingen – fondsen vinden blijft dus een dagelijkse uitdaging. “Wij worden natuurlijk geholpen door onze zeer humanistische missie”, aldus de heer Herpoel. “De programma’s die we uitvoeren laten zelden iemand onverschillig, zoals BIG Time for Baby, dat vrouwen met borstkanker wil helpen een kind te krijgen door hun lange hormoontherapieën van ongeveer tien jaar veilig te onderbreken. Een ander voorbeeld is ons GPS-programma voor borstkanker (AURORA-studie), dat erop gericht is “genetische breuken” op te sporen en de routes die kankercellen nemen om andere organen binnen te dringen, in kaart te brengen.”

Geen kans onbenut laten

Aangezien de vooruitgang van het onderzoek onlosmakelijk verbonden is met een optimaal financieel beheer, was BIG onmiddellijk ontvankelijk voor Ayming’s toespraak tijdens een eerste bijeenkomst in 2015, waar zij de heer Herpoel de fiscale stimulansen voor hun wetenschappelijk personeel uiteenzette. “Ik was toen nieuw bij BIG en ik vond het businessmodel van Ayming, gebaseerd op succesvergoedingen, interessant – je betaalt maar een deel van wat je bespaart, het is een win-win situatie. We dachten dat we niets te verliezen en alles te winnen hadden.”

Benoît Herpoel ziet in Ayming alle instrumenten die BIG nodig heeft op vlak van deskundigheid en ervaring op dit gebied, evenals de mogelijkheid voor haar teams om deze kennis te verwerven: “Vanaf het begin was de aanpak gebaseerd op eerlijkheid: we hebben een contract voor 3 jaar getekend waarna we, als we dat wilden, het beheer intern zouden overnemen. Uiteindelijk hebben wij het contract verlengd omdat de wetgeving verandert en de controles soms strenger zijn, en wij ons meer op ons gemak voelden om met experts op dit gebied te werken.”

Vlotte samenwerking vanaf de eerste uitwisselingen

De samenwerking tussen de twee bedrijven verliep onmiddellijk goed. Ayming heeft de lijst opgesteld van de gegevens die nodig zijn voor een optimaal beheer van het dossier, en heeft de criteria verfijnd naarmate BIG ze heeft verstrekt. “De relatie is altijd zeer goed geweest, juist omdat het een win-win situatie is. Dat is waar de expertise van Ayming duidelijk werd; je kunt altijd tegen jezelf zeggen dat je genoeg weet en dat je het zelf kunt, maar de wetgeving bijhouden is een voortdurende oefening die tijd kost. Ayming heeft de kennis, het netwerk, de technische en juridische expertise en de ervaring in de communicatie met de FOD Financiën, waardoor we beter kunnen anticiperen en reageren indien nodig.”

Een “trigger” partner

Optimaal gebruik maken van de beschikbare steun is niet alleen een kwestie van geld. Afgezien van het financiële aspect mogen de middelen die nodig zijn op vlak van tijd en deskundigheid, maar ook de stress die dit beheer en de interacties met de administratie veroorzaken niet vergeten worden. Benoît Herpoel licht toe: “Voor onze ontmoeting met Ayming hadden wij geen wensen, maar dankzij hen wel!  Ayming heeft de juiste mensen die weten waar ze het over hebben, dat is geruststellend. Ayming is ook een adviseur in de primaire zin van het woord, een gids in dit administratieve doolhof waarin het zo gemakkelijk is te verdwalen.”

Resultaten voor onderzoek

“BIG is een internationale organisatie zonder winstoogmerk, waarvan alle middelen opnieuw geïnvesteerd worden in borstkankeronderzoek”, besluit Benoît Herpoel. “Onze academische studies worden uitgevoerd dankzij de vele onderzoekers die in ons hoofdkwartier in Brussel werken en die wij betalen. Ayming heeft ons in staat gesteld onze uitgaven te verminderen en onze inkomsten te verhogen; men kan zeggen dat zij, als adviseurs aan onze zijde, indirect bijdragen aan het onderzoek.”

Nuttige links

Opmerkingen tonen

Geen reacties

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *