×
Sluiten

Expert Insight

De voorafgaande aanmelding bij
BELSPO, een conditio sine qua non voor het verkrijgen van de vrijstelling van
doorstorting van de bedrijfsvoorheffing?

Download
Cover image - Expert Insight

Moet de aanmelding van een R&D project bij BELSPO absoluut vóór de aanvang van het project gebeuren?

Dat is de vraag die gesteld werd toen een bedrijf, een klant van Ayming, geen vrijstelling kreeg toegewezen voor de doorstorting van de bedrijfsvoorheffing van specifieke O&O projecten. FOD Financiën had deze beslissing namelijk gestaafd door te vermelden dat de aanmeldingsverplichting bij BELSPO doorgevoerd werd na de aanvang van deze projecten.

Na opgemerkt te hebben dat bepaalde O&O activiteiten konden genieten van de gedeeltelijke (80%) vrijstelling van de doorstorting van de bedrijfsvoorheffing (conform het artiekel 275/3, §1, 1e lid WIB92) heeft een onderneming op 4 mei 2016 haar O&O projecten gedeeld met BELSPO.

Op 30 augustus 2016 heeft het bedrijf een bezwaarschrift ingediend bij FOD Financiën om een deel van de bedrijfsvoorheffing betaald op het loon van acht medewerkers die aan O&O deden gedurende de jaren 2012 tot 2015
terug te vorderen. De aanvraag werd positief ontvangen voor de jaren 2012 en 2013 maarwerd geweigerd voor 2014 en 2015 wegens een niet-uitgevoerde notificatie voorgeschreven door artikel 275/3, § 3, 4e lid WIB92, dat in werking trad vanaf 1 januari 2014, voor deze twee jaren.

Dit bedrijf, bijgestaan door de experts van Ayming en hun advocatenkantoren, Arteo & NautaDutilh, heeft toen beroep aangetekend bij het Hof van Cassatie. De reden voor dit beroep? Het betwisten van deze verplichte voorafgaande aanmelding en consequent verlies van retroactiviteit.

Download onze Expert Insight om :

  • meer te leren over de details van dit verhaal en de oorsprong van het tekenen van een beroep,
  • de argumentatie & redenering van beide partijen,
  • het consequent resultaat.

Aarzel zeker niet om één van onze experts te contacteren als u vragen of verdere begeleiding nodig zou hebben.

Auteur: Yuriy Kachmar, Expert Finance Performance Consultant – Technical Direction, Ayming BeNeLux.