×
Sluiten

Business case: Verhoogde O&O-opbrengsten en investeringsaftrek

Homepage > Insights > Nieuws > Business case: Verhoogde O&O-opbrengsten en investeringsaftrek
Nieuws
februari 28, 2024

Navigeren door het dynamische Belgische landschap van innovatie en O&O-belastingen vormt een unieke uitdaging voor bedrijven. Te midden van deze complexiteit missen velen een waardevolle kans: de Verhoogde Investeringsaftrek (VIA). Deze opportuniteit kan een aanzienlijk voordeel betekenen voor bedrijven die financiële steun zoeken voor hun innovatieve projecten. Duik in deze zakelijke casus voor een grondig begrip.

Tijdelijke versterking

Het boekjaar 2023 staat nog open voor indieningen, met het tijdvenster dat tegen eind maart sluit. Dit moment is bijzonder gunstig vanwege de aanzienlijke inflatie in 2023.

Overzicht van de Verhoogde Investeringsaftrek:

De VIA biedt aanvullende afschrijvingen voor specifieke investeringscategorieën. In aanmerking komende investeringen omvatten octrooien, “milieubewust” O&O, energiebesparingen, emissievrije vrachtwagens, infrastructuur voor waterstof- of elektrische oplaadpunten, luchtafzuiging of -zuivering in de horecasector, en zelfs de digitalisering van betalen en facturen.

Deze aftrek is gericht op investeringen en aanverwante activa en vormt een aanvulling op bestaande belastingvrijstellingen zoals de vrijstelling van doorstoring van bedrijfsvoorheffing voor onderzoekers en de aftrek voor innovatie-inkomsten.

Concreet voorbeeld van de Verhoogde Investeringsaftrek:

Neem een bedrijf dat een nieuwe productielijn heeft aangeschaft met gepatenteerde O&O-technologie. Deze overname biedt een aanzienlijke verbetering van de energie-efficiëntie. De overname in dit scenario omvat de aankoop van de O&O en het bijbehorende octrooi. En dit alles vertegenwoordigt een industriële investering met de focus op energiebesparing, waardoor al deze elementen in aanmerking komen voor de Verhoogde Investeringsaftrek.

Focus op O&O-investeringen:

Stel dat een bedrijf in 2023 €500.000 aan O&O-acquisitiekosten heeft opgebouwd. Dit bedrijf staat voor twee opties:

 

One-shot afschrijving

De aftrek/belastingkrediet bedraagt in totaal €102.500.

-> Netto besparing van €25.625, gelijk aan 5,13% van de investering.

 

Afschrijving verspreid over 5 lineaire jaren

De totale aftrek bedraagt jaarlijks € 27.500, wat oploopt tot € 137.500 (5 x € 27.500) over vijf jaar.

-> Jaarlijkse netto besparing van €6.875 en een totaal van €34.375 over vijf jaar, wat neerkomt op 6,88% van de investering.

Beperkte Tijdskans in 2023:

Activia die in 2023 zijn verworven of opgebouwd, komen in aanmerking voor een Verhoogde Investeringsaftrek tot 13,5%, vergeleken met de standaard 8%. Dit komt overeen met een nettobesparing van 5,125% op gekapitaliseerde waarden. Milieubewuste O&O-investeringen genieten zelfs van een hogere aftrek van 27,5%, wat leidt tot een nettobesparing van 6,875% bij lineaire toepassing over afschrijvingen.

Indieningstermijn:

Om gebruik te maken van deze aftrek, moeten bedrijven tegen 31 maart 2024 een certificeringsaanvraag indienen bij de relevante regionale autoriteit voor activa die in 2023 zijn verworven of opgebouwd.

Handel nu om uw belastingaangifte te optimaliseren:

Als uw bedrijf in 2023 heeft geïnvesteerd in in aanmerking komende thema’s, profiteer dan nu van de aftrek. Zo niet, overweeg dan de activering van ontwikkelingskosten, waarbij gebruik wordt gemaakt van de Verhoogde Investeringsaftrek en andere voordelen. De consultants van Ayming zijn gespecialiseerd in het identificeren van O&O-gerelateerde investeringen en het verbeteren van uw investeringsbelastingstrategie.

Mis de kans niry om uw belastingteruggaven te optimaliseren—neem vandaag nog contact op met onze experts!

CONTACTEER ONZE EXPERTS

 

 

Gerelateerd aan het onderwerp:

VIA die stijgt naar 27.5%

Opmerkingen tonen

Geen reacties

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *